Hur det började

flygfotoBaståsen ligger i den vackra bergslagsnaturen vid sjön Glåpen. Gården ligger ca 5 km utanför Surahammar, 2,5 mil nv om Västerås och lika långt från hästsportens högborg Strömsholm. Familjen Lindahl flyttade till Baståsen 1970 för att få komma ut på landet och kunna ha några hästar. Grannflickorna började komma förbi för att borsta och få rida. Man införskaffade flera ponnyer och något år senare hölls gårdens första sommarridläger.

Sedan dess har gården vuxit, fler hästar införskaffats och vi har fått träffa många supertrevliga ungdomar genom åren. Idag bedrivs ridskola på vinterhalvåret och ridläger på sommarhalvåret och under lov.

Anläggning

Ridhuset/stall

stalletridhusridhus utestall

Stallar finns för ett 20 tal hästar. Ridhuset stod färdigt 1995 med ridmått 20 x 40 m. Här finns också ett teorirum och ett ministall för A och B ponnyer.

Ridbanor

sandbana

grasbanan

På gården finns en sandbana 80 x 30 plus även en gräsbana med dubbla måttet.

Terrängbanan

terrangbanaPå Baståsen finns det hinder för både stora och små. Allt ifrån våra ”Shettishinder” på 30 cm upp till 1 m stora och fasta hinder. Två vattenhinder, bankar för upp och nerhopp. Banbyggarna har låtit fantasin flöda för på banan finns även en krockodilstock, nyckelpigor, hus, grisar mm

 

Uteritter

uterittPå alla ridlägren förekommer det någon form av ridning ute i skog och mark. Allt från 1.5 timmes turer, långritter till promenad med ledare för de minsta i skogshagen ner mot sjön. På fälttävlanslägren rider vi inte så mycket på uteritt men många och roliga pass på vår fina terrängbana. Vid all hoppning och uteridning är ridväst obligatoriskt. Har du inte egen finns det att låna här.

 

Boende

thumb lagerrum boendeBor gör eleverna i två – fyrbäddsrum i korridor. I anslutning till boendet ligger duschar, toaletter.

 

Personal

Ridlägerverksamheten drivs av familjen Lindahl. Mia och Sanna står för ridlägren och Bobby och Jocke är lite av gårdens mångsysslare. När det inte är ridlägersäsong är det ridskoleverksamhet på anläggningen som du hittar mer information om på bastasensrk.com ( länken öppnas i nytt fönster)

sanna2009Sanna Lindahl, Ridskolechef/Ridlärare
Sanna är diplomerad ridlärare lev II och diplomerad hästskötare på Strömsholm. C-tränare i fälttävlan och utbildad banbyggare i fälttävlan. Är dessutom stildomare i fälttävlan och högskoleekonom.

Blev utsedd till årets ponnybanbyggare 2008 och årets fälttävlanstränare 2017.

Sanna har ridit sedan barnsben och tävlingskarriären började vid sex års ålder på shetlandsponnyn Fingal. Efter det har det blivit mycket tävlande både i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Sanna har i flera omgångar varit engagerad i västmanlandsdistrikts tävlingssektion, både inom fälttävlan och  ponnyhoppning. 

Sanna har utbildat elever och hästar som tävlat FEI dressyr, msv hoppning och lag SM, SM, Nordiska mästerskapen i fälttävlan. Idag driver Sanna företaget Sannas hästar med ponnyridskola och träningsverksamhet.

 

 

miaLindahlMia Lindahl, Ridskolechef/Ridlärare

Mia är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade tillsammans med sin make Bobby till Baståsen 1970. Ridintresset startade tidigt då hon red på Swartlings ridskola och mamma Anita hade häst på Ryttarstadion. Hon har sedan 1971 drivit Stall Baståsens ridläger och ridskola.

Mia är i grunden ekonom, ridlärarutbildad på Strömsholm och har under åren hunnit bli både dressyrdomare, hoppdomare och banbyggare. I Västmanlandsdistriktet har Mia tidigare verkat som distriktsgrenledare i fälttävlan. Hon har även aktivt arbetat i distriktsstyrelsen och dess utbildningskommite. Utbildning av både ryttare och häst ligger Mia varmt om hjärtat.

bobbyLindahlBobby Lindahl 

Lämnade oss 2018 men vi minns vår pappa och make med många fina minnen.

Bobby, som är född Västeråsare, är gift med Mia och lagar och reparerar det mesta när något krånglar. Ser ni någon i traktorn så är det oftast Bobby som är i full gång med årets sådd, höskörd eller något annat. Bobby har ett förflutet inom ASEA - ABB och har även hunnit med att vara distriktsorförande i Västmanlands ridsportförbund i 12 år.
ungdomledareUngdomsledare

Under varje läger finns det ofta även 1 – 3 ungdomsledare på plats.
De hjälper till så fort du behöver hjälp med något och håller i många av kvällsaktiviteterna.

Praktikplats

matteiköket

Varje sommar finns det möjlighet att få praktik/sommarjobb hos oss på ridlägren.

I första hand är det tjejer och killar som varit här år från år, men det händer ibland att vi behöver lite nyrekrytering. Är du en glad, trevlig och ansvarsfull person så kontakta gärna oss. Du ska helst ha fyllt 18 år.

Vi tar emot både lång- och korttidspraktikanter under hela året. Under höst, vinter och vår driver vi Baståsens Ridskola på anläggningen. Är du intresserad av att praktisera/jobba hos oss?

Skicka ett mail och tala om vem du är och vad du vill med din praktik så kanske vi har praktikplatsen för just dig.